Mjölksyrade rabarber

Gör så här: skära rabarber stjälkarna till 1 cm bitar, trycka in i en glass burk och täcka med en saltlag på 2-3% (20-30g salt per liter vatten). Sätt på lock och lämna i rumstemperatur i 4 dagar, pysa vid behov, sedan sätt in i kylen. Lägg gärna en liten fat eller några körvel blad längst upp så hölls allting under vätska ytan. Jag har haft i rödpeppar och mexikanskt dragon med god resultat. Använd i pesto som starter eller där man annars skulle använda citron saft i diverse recept t ex i hummus. Hittar du andra recept där rabarbern passar in hör gärna av dig så delar jag den här!

Mjölksyrade rabarber på bovete pannkakor

Mjölksyrade rabarber har en oändlig hållbarhet och kan användas som kompott på pannkakor, istället för citron saft i diverse recept eller som spännande inslag på kanapéer.

Spanskkörvel

Oxalsyran då? En studie från Lincoln Universitet 2014 visade att mjölksyrning av, i det fallet mangold, reducerade oxalater dramatiskt. Det är då troligt att det samma gäller för rabarber. Läs artikeln här.

Vänster: mjölksyrade rabarber med creme fraiche på mjölksyrade vinblad. Höger: mjölksyrade kirskålspesto på knäckebröd.

Spanskkörvel och libbsticka

Det går bra att mjölksyra rabarber och spanskkörvel var för sig eller tillsammans. Libbsticka blir godare som grönsak om den är blekt – så snart den kikar upp på våren täck över den med en hink så växer den snabbt och bli mycket mildare i smaken. Det gäller att göra samma som man skulle göra för glasrabarber som du kan läsa mer om här.

Förädlad andelsförädlingsodling var med om ett samarbetsprojekt där vi prov-odlade en rad perennagrönsaker – inklusive libbsticka för blekning läs mer på hemsidan www.perennagronsaker.se

Blekt libbsticka
Spanskkörvel stjälkar
Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information