Två sätt att mjölksyra squash

Två sätt att mjölksyra squash

Squash är fantastiskt tacksamt att odla och kan bli supergod mjölksyrad. Använda medelstora frukter och skär ut den utvecklande fröhus i mitten, annars blir hela syrningen lätt mjuk. Mjölksyrade squash är godare att äta inom några månader och håller generellt inte lika bra som surkål eller kimchi på kål. Jag föredra sorten Zuboda då den blir inte hård i skalen, men de flesta squash funkar.

Squash med örter

10kg mellanstora sommarsquash
500g lök – skivade
c. 100g vitlök – hela klyftor
1 mskd svartpepparkorn
2% salt (utan jod)
Örter: min favorit är mexikanskt dragon men det funkar bra med rysk dragon, persilja, libbsticka eller timjan, eller en kombination. Hacka fint.

Gör så här:

Skär ut den mjuka delen av frukterna* , riva de yttre delarna eller hela frukten om de är små. Varva squashen med lök, vitlök, örterna och svart peppar. Strö salt på varje lager så att det fördelas jämt i behållaren. Pressa eller banka så att det börja vätska ur sig. Se till att behållaren är minst 3/4 fullt. Lägg på vikt – det funkar med ett par tallrikar. Vätskan ska täcka tallrikarna. Om det inte gör det tillsätta saltlösning med 4% salt. Sätt på lock, låt stå i rumstemperatur 3-5 dagar och sedan flytta till kyl/jordkällaren (med temperatur under 15 grader). Ska konsumeras helst inom tre månader.

*torka den mjuka mitten i skivor, äta som chips eller malar till mjöl som kan tillsättas lite här och var

Squashkimchi

Dag 1:
10 kg mellan stora sommarsquash (det går bra att blanda in lite överstora gurka som är skalade och tömd av fröer). Hacka i stora bitar (1x2cm) och varava med salt, bli inte blyg det ska vara ungefär 7% av vikten. låt stå övernatt med en vikt på (en skål med vatten funkar bra).

Dag 2:
Skölja squashen två gånger. Smakar den ändå knappt salt ska du salta kryddblandningen lite extra.

1 daikon (kan ersättas med kolrabbi, rättika, vitkål,spetskål,salladskål eller majrova). Hacka i fin stavor eller strimmla.
En stor knippe grässlök (kan ersättas med piplök eller kinesisk grässlök). Hacka.

Till kryddblandningen:
500g ingefära
1kg lök
400g vitlök
100g torkade chili – mald
70 paprika pulver
1 daikon (kan ersättas med kolrabbi, rättika eller rädisor)
2 msk salt
Mixa till en smet, tillsätt lite vatten om den känns torr.

Blanda alla ingredienser och fylla behållaren tätt. Lått stå i rumstemperatur i 2-4 dagar sedan ställ svalt i kyl eller jordkällare. Ska helst ätas inom tre månader.

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information