Rödbetor

Mjölksyrade rödbetor har en djup och jordig smak. Syrar du enbart rödbetor blir det lätt lite slemmigt då deras höga socker halt drar till sig jäst som, i kombination med mjölksyrebakteriernas aktivitet resultera i en konsistens som kan liknar långfil. Det är lätt att undvika genom att blanda in andra, mindre söta grönsaker som daikon, kålrot eller vitkål. Lite lök och ingefära ger ytterligare en lyft till det hela.

Rödbetor med kål och ingefära

8kg rödbetor
2kg vitkål eller rödkål
300g gullök eller röd lök
100g vitlök
100g (eller mer) ingefära
200g salt (ca 1,6% av det totala vikten)
Tillval: chili och en syrlig äpple

Gillar du lite bitter smak kan du även blanda in en del radicchio med god resultat.

Gör så här:

Skala och riva rödbetorna, fin strimla eller riva kål och lök, riva eller finhacka ingefära, skala vitlöken men lämna klyftorna hela.
Varva ingredienserna i lager – efter ett lagar av ca 15cm (beroende på behållaren) strö på salt och använda en stomp för att bearbeta blandningen. Mjölksyra du mindre mängd kan saltet blandas in med grönsakerna i en skål och masseras så att det börjar vätska sig. Fyll behållaren och tunga ner med en tallrik eller vikter, sätt på lock och eventuellt vattenlås. Låt stå i rumstemperatur i 2 veckor, sedan ställ kallt och vänta minst två veckor till innan konsumtion. Mjölksyrar du på burk lämna 2cm längst upp då rödbetor jäser kraftigt!

Använd gärna stora betor
Rödbetor få stå i rumstemperatur 2 veckor
Färgglad burkning

Har du en favorit recept med betor eller andra rotfrukter dela gärna i kommentarsfältet!

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information

Kommentarer

Kommentarer är stängda.