Producenter

Hitta närproducerade mjölksyrade grönsaker nära dig på länkade kartan.

Södermansland

Peterslund ekoodling

Peterslund odlas biodynamiska / ekologiska grönsaker på 2 hektar till både färsk försäljning och till mjölksyrning. Deras mjölksyrade produkter finns i en rad olika butiker och två grossister i Sörmland och Stockholms region. Gårdsbutiken har öppet helgerna juli – oktober. De har även grönsakskassa prenumerationer.

Hitta i Sörmland på:
Coop Gnesta
Järna Ekologiska, Järna
Saltå butik, Järna
Bageriet/Bondens Nära Hellmanskagården, Nyköping
Ändebols gårdsbutik

Hitta i Stockholm på:
Gryningen hälsokost, Södermalm
ROT butik och kök, Södermalm

Rheum – för butiker, restauranger, konferensanläggningar och skolor

Menigo – för restaurang och storkök

Eskilstuna Matkultur

Karin Liljegren blev sexfaldig medalj vinnare i Terra Madre Nordic 2022 för hennes förädlingar. Råvarorna handlar hon från närliggande odlare. Du hittar hennes produkter i gårdsboden på Närjeholmevägen i Eskilstuna, Café Ingenstans i Enskede och Delikatessboden i Tyresö.

Karin håller även kurser i mjölksyrning, hålla utkik för kommande kurser i maj och juni 2023 på hennes sociala media och hemsida: www.eskilstunamatkultur.se , 
instagram och facebook.

Karins underbar recept för mjölksyrade tomater finns här.

Dalarna

Solsyran, Orsa

Solsyran har de odlat och tillverkat mjölksyrade grönsaker sedan 1990! Odling av grönsaker, frukt och bär är på 2 hektar.

Hitta produkterna på:

Solsyrans gårdsbutik, Orsa
ICA maxi Mora
ICA supermarket i Mora
Coop i Orsa, Rättvik, Leksand
Skattunge handel, Skattungbyn
Konsum Sollerön
Leksands knäckebröd butik


Sommarförsäljning på:
Ås trädgård, Östersund

Eva Gustavsson håller kurser i mjölksyrning via Eldrimmner.

Örebro

Bergslagens grönsaksförädling

Adriana på Bergslagens grönsaksförädling mjölksyrar en bredsortiment och har en del riktigt kryddstarka varianter.
Hon kommer stå på en del marknader och fram mot hösten kan en rad kurser förekomma. Hålla koll på hennes facebook sida här.

Marknader:
6 maj Vårmarknad i Örebro Stadtsträdgård 7 maj Jättegrönt Växtmarknad Linköping 20 maj Nora Kvarteret Bryggeriet
28 maj Karlslund Örebro
1 juli Lerbäcksmarknad, Närke
15&16 juli Mullhytte-marken, Örebro
12&13 aug Wadköping, Örebro
2/3 sep Matresan, Örebro

Hitta hennes produkter på:
Ekobutiken, Örebro
Berga gård, Fjugesta
Hälsokraft, Ludvika
Tantens Gröna Skafferi, Uppsala Ramsbergs Handel, Lindesberg
Hemköp, Lindesberg
Retrovågen, Kristinahamn
Gott&Reco, Falun
Wåhlsteds Lantbruk, Dala-Floda
Rekoringar: Lindesberg, Norra Bergslagen, Luddvicka, Smedjabacken, Falun och Borlänge. 

Västra Götaland

Ubsola Gård

Ubsola gård odlas grönsaker på 5000kv till mjölksyrning. Utöver det är gårdens syfte att försörja familjen.
I alla år har det varit först och främst häst drift, numera med lite traktor stöd.

Produkterna finns på:
Bara bra mat, Göteborg
Fram, Göteborg
Gröna Boden, Gbg
Mynta Eko, Gbg
Planeten, Alingsås
Ica kvantum, Götena
Ica hjärtberg, Lidköping
Ica kvantum, Mariastad
Ica kvantum, Skövde
Stora Coop, Skövde
Hälsokraft, Fallköping

Bossgårdens Grönsaker, Tidaholm

Bossgården odlar de grönsaker, har får och bete, lite höns och några sommarkalkoner. De är Demeter certifierade och gården är självförsörjande på djurfoder och gödsel. De har 1/2 hektar med grönsaker och 1,5 hektar med åker.  De har planterat fruktträd och har kursverksamhet, bland annat ett samarbete med Hushållningssällskapet.

De säljer på torget i Tidaholm på onsdagar från midsommar till höstdagjämning. Det går även att köpa på Reko-ringarna i Falköping och Tidaholm. Och så kan man vara med i andelsjordbruket och då har de förädlat som tilläggsbeställningar.

Som en del av projektet Förädlingsodling gjorde vi en intervju på Bossgården som finns här.

Frälsegårdens Lantbruk, Vara

Nicklas Blomster på Frälsegården odlar ekologiska grönsaker på 0,5 hektar och en växande del av dessa går till mjlöksyrning som säljs först och främst på Lokalen i Vara

Som en del av projektet Förädlingsodling gjorde vi en kort intervju på Frälsegården som finns här.

Timmervikens Skafferi

Hos Josefina på Timmervikens Skafferie , Kode hittar du en bred sortiment förädlade produkter samt färsk grönsaker och honung. Det går även att gå med i Andelsbiodlingen och prenumerera på grönsaker. Jus nu i gårdsbutiken finns det gått om syrade bönor! För kommande kurser hål koll på hennes instagram / facebook konton.


Gävleborg

Therese Trädgårdsmat

Therese Trädgårdsmat har kurser i odling och förädling, samt odlar och förädlar grönsaker i form av mjölksyrade grönsaker. 

De driver också matvagnen Nära Pära ihop med två andra företag. Där säljer de lagad mat på lokala råvaror, förädlade produkter, samt en del lokala råvaror. 

En del av grönsakerna odlar de själva på gården. De köper även grönsaker från väl valda odlare i Hälsingland. 

I sortiment av syrade grönsaker har de under senaste året sålt:
Syrad blomkål
Het spetskål
Klassisk surkål
Syrad morotsmix
Syrad rödbetsmix
Höstmix

Hitta produkterna på:
Inom 20, Bollnäs
Lilla gröna huset, Bollnäs
Diléns Gourmandis, Gävle
Diléns Gourmandis, Övik
Ni kan hitta deras syrade grönsaker på REKO-ringar i Hälsingland och diverse marknader

Sundsvall

Gåltjärns Gård Andelsodling, Kovland

På Gåltjärnsgård odlar Amanda och Magnus ekologiska grönsaker på 1,5 hektar till deras andelskunder, i gårdsbutiken, REKO ring i Sundsvall och Härnösand samt diverse marknader under säsongen.

Hitta mer information och håll utkik för kurser i mjölksyrning under hösten på deras hemsida och instagram sida.

Som en del av projektet Förädlingsodling gjorde vi en kort intervju på Gåltjärns Gård som finns här.

Gotland

Kulturmums
Ferment & Catering AB

Kulturmums är ett litet nyfiket mathantverksföretag verksamt på Gotland. De fermenterar och förädlar främst lokala ekologiska grönsaker, ärtväxter och frukter, bär och vilda grödor. Kimchi i olika former är huvudprodukten.

Hitta deras produkter på Stora Coop Visby, Cikoria Hälsokost i Visby på Hellvi Gårdsbutik (maj – september) samt REKO Visby och REKO Fårösund.

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information