Gröna bönor med dill

Bönor med dill var en av de absolut mest populära syrningar bland mina kunder och uppskattas av små som stor. Det är en av de allra lättaste syrningar att göra men tar tid i andra led – själva skörden så klart, tid till mognad – jag brukar låta denna syrning stå i jordkällaren minst tre månader innan den läggs på burks – och sen är det själva burkningen. Att få in långa bönor i en kort burk är en tidskrävande åtagande. Det innebär att den största arbetsinsatsen läggs på vintern när man har oftast mer tid som odlare.

Justera efter smak och tillgång:

13 liter gröna/vaxbönor (även purpurbönor gå bra fast de tappar färgen)
3 stora gullök
1 vitlöks huvud
en liten bunt krondill
10 svartpepparkorn

Skörda bönorna innan själva bönan är utvecklade, baljan ska inte vara träigt. Tvätta av men lämna hel, även med lite skaft går bra. Varva bönorna med hackad lök, hel vitlöksklyftor, krondill och några svart pepparkorn. Lägga en tallrik uppepå och fylla behållaren sedan med en kal saltlag på 3.5% (35g salt per liter vatten). Använder du mindre salt blir det risk att bönorna bli mjuka. Låt stå i rumstemperatur 7 dagar och sedan ställa kallt i minst 6 veckor, helst tre månader. Vid mjölksyrning på burk, hacka bönorna. Vill du prova syra bondbönor skall de förvällas snabbt först.

Bönorna sjunker ihop en del under första dygnet så jag brukar fylla hinken riktigt mycket och sätta en bunke med vatten längst upp som vikt och på så sätt maximera bönorna som ryms i hinken. Dag två tar jag bort bunken men lämnar tallriken och sätta på lock och vattenlås.

Ät som snacks eller hacka och blanda in i sallad eller grytor.

Här är en video av själva processen filmat av Campfire Stories – kolla in för fler fantastiska filmer och poddar!

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information