Salt och vatten

Saltlag används i mjölksyrningar där man vill inte riva och pressa grönsakerna. Tänk gurka och gröna bönor, blandade grönsaker i stora bitar (tänk morot, blomkål, lök och sockerärtor), även blad och bär kan mjölksyras på det här sättet. Saltlaget ska vara ganska så salt eftersom mycket kommer att sugas upp av grönsakerna och man vill ha en slutgiltig salthalt på 1 – 2% på det hela. Jag använder en saltlag på 4% salt på all möjliga syrningar. Tänk havet – fast inte stilla havet…
Oraffinerat fint havssalt från Denival (det går att köpa på 20kg säck) funkar utmärkt. Jag väljer det saltet för att den är inte hög-raffinerat och har inte gott genom en massa kemiska processor. Men, mjölksyrningsbakterier klarar av det mesta så börjar med det du har hemma.

Jag använder måttsked då jag har alltid samma salt. 10g av Danival fint havsalt motsvarar 10ml.

Gör så här:

4% saltlag:

1 liter kallvatten
40g (2 generöst rågade msk) salt.
Rör saltet i vattnet tills den lösas upp.
Använd på gurka, gröna bönor, morotsstavar, blandade grönsaker i bitar. Gillar du när det är ganska salt så öka till 5% även 6% (50-60g per liter vatten) salthalt.

3% saltlag:

1 liter kallvatten
30g (2 msk) salt
Rör saltet i vattnet tills den lösas upp.
Använd på det på ängsyra, ramslök, vinblad, krusbär, rabarber m.m. Även 2% (20g per liter vatten) salthalt kan funkar för bär.

Vattnet då?

Klor i vattnet kan förhindra att jäsningen kommer igång (klor är mycket antibakteriella) och i många böcker står det att vattnet skall kokas upp och svalnas ned innan användning för att kloret ska avdunstar. I Sverige är det väldigt låga mängder eller ingen klor även i kommunal vatten nu för tiden och i jämförelse med andra länder.

Det går bra att använda oupphettad kranvatten, hurra!


Mjölksyrar du till produktion och har egen brunn kommer din miljö och hälsa konto kräver vatten prov som kan vara mycket dyrt. I det fallet kan man istället hämta vatten på dunk från macken (och skriva det i egen kontrollen) så slippar du en onödigt kostnad.

Lätt som en plätt!

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information