Resurser

Böcker

Här är några av mina favorit böcker om fermentering. Längst ner hittar du en rad böcker som jag har själv inte jobbat med men som verkar mycket bra.

Wild Fermentation av Sandor Katz

Stor inspiration från hela världen, täcker alla slags fermentering, hälsa och kulturella perspektiv.

Lätt tillgänglig och mycket användbar bok, finns inte på Svenska.

Många vetenskapliga/akademiska referenser.

Det Koreanska Köket av Byung-Hi & Byung Soon Lim

Bra introduktion till kimchi i alla dens färger och former, enkla recept och vackra bilder. Jag brukar skippa socker och fisksåsen och ersätta gochugaru med egenodlade chili. Bokan innehåller även finna recept till maträtter där kimchi ingår.

Preserving food without canning or freezing. Chelsea Green Publishing.

Mycket värdefulla intressanta recept för självhushållning – samlad recept från många små gårder i Frankrike.

The Art of Fermentation av Sandor Katz

Bästa referens boken för allt om fermentering, djupgående information. Inte så många recept och få bilder. Den boken jag har använt mest för att förstå och lära ut mjölksyrning och andra fermentering.

Mjölksyre jäsning av grönsaker av Annelies Schöneck

Boken är inte längre i tryck men finns som vacker gratis pdf för nedladdning. Boken är kortfattat och fylld med roliga recept, fina illustrationer samt bra information om utrustning, hälsa och den biologiska processen. Den är dessutom den första bok om mjölksyrning som skrevs på Svenska och har inspirerats många enda sedan 80 talet.

Förädlingsodling: mjölksyrning för småskalig grönsaksodlare av Brigid Lefevre

Kompendium med information och recept som togs fram till kursdagarna under projektet. Gratis nerladdning.

The Cultured Club av Dearbhla Reynolds
Stora boken om fermentering av Jenny Neikell
Stora boken om fermentering av Jenny Neikell
Det Nordiska Skafferiet av Johan Björkman
Wildcraft fermentation, Pascal Baudar
The Noma Guide to Fermentation (Foundations of Flavours) av Rene Redzepi och David Zilber

Resurser

Köksbryggeriet https://www.koksbryggeriet.se/

Keramik krus, kålhyvel och stomp, mycket bra pris.

Humlegårdens Ekolager https://shop.humle.se/ för jäshinkar och vattenlås

Bagaren och Kocken https://bagarenochkocken.se/ för köksredskap och syrningsburkar

Restaurang Grossisten https://www.restauranggrossisten.com/ för större köksmaskiner

Biredskaps Fabriken https://www.biredskapsfabriken.se/ eller andra biredskaps butiker för burkar och lock.

Nordic Pack www.nordicpack.se för burkar och andra förpackning

Riskklassning: https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/195/riskmodulen

Kolstål knivar från Vietnam – väldigt vassa och inte alls dyra. www.kolstål.se

Artikler:

A Review of Fermented Foods with Beneficial Effects on Brain and Cognitive Function. Binna Kim, Veronica Minsu Hong et al

The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) Consensus Statement on Fermented Foods. Maria L. Marco, Mary Ellen Sanders et al




Nyhetsbrev med recept, tips och kurser
Skriv in ditt mailadress för att få mjölksyrningsrecept, odlingstips och information om kommande kurser
Jag godkänner villkoren MailChimp ( more information )
Vi säljer inte din information