Kimchi gurka

Kimchi på gurka är gott redan från första början, till och med innan kryddblandningen har lagts till – gurka saltat övernatt är så gott! Därefter blandar man in kryddorna så bli det som en friskt och stark kimchi sallad. Tänker du äta denna kimchi ganska på direkten kan det vara bra att ersätta gullöken med daikon då lök smaken kan vara lite överväldigande i början. Detta är ungefär samma koncept som med kimchi på squash och det går absolut bra att kombinera squash och gurka. Gör du hemma på burk kan du dela allt på 10.

Gör så här:

10 kg pickles gurka eller annat gurka med tunt skal. Skär längs gurkan men inte helt genom. Vill du lägga på burk sedan kan det vara lättare att hacka i stora bitar fån början. Sedan varva med salt, bli inte blyg, det ska vara ungefär 7% av vikten (700g). Då skall det stå i några timmar med en vikt på (en skål med vatten på en tallrik funkar bra).

Gurka efter en natt i salt
Blanda kimchi smet med strimlade daikon och purjolök
Smörja smeten i och på gurkan.
Gurkburken

Skölja gurkan två gånger och testa – det skall smaka ganska salt men inte överväldigande. Smakar den ändå knappt salt kan du salta kryddblandningen lite extra.

Övriga ingredienser: 1 mellan stor daikon (kan ersättas av kolrabbi, rättika eller rädisor). Hacka i fina stavar eller strimla.
En stor knippe gräslök eller purjolök hackade.

Ingredienser till kryddblandningen:
500g ingefära
1kg lök eller 1kg daikon
400g vitlök
100g torkade chili – mald (mer eller mindre beroende på chilins styrka och din egen preferens)
70g paprika pulver
1 daikon (kan ersättas med kolrabbi, rättika eller rädisor)
2 msk salt
Blanda in några msk torkade zucchini mjöl om du har det.

Gör så här:

Mixa till kryddblandningen till en smet i matberedaren eller en mortel, tillsätt lite vatten om den känns torr. Fylla skäret i gurkan med smet och massera lite smet utanpå varje gurka, packa in de i behållaren. Kör du hackade varianten blandar du alla ingredienser och fylla behållaren och sätta på locket. Låt stå i rumstemperatur i 1-3 dagar sedan ställ svalt i kyl eller jordkällare. Ska helst ätas inom tre månader. Det går fint att kombinera squash och gurka i detta recept. Kimchi gurka blir gott redan från dag ett, prova i lite olika stadier så hittar din favorit variant!

Undantag

Det finns mer undantag en regel när det gäller mjölksyrning. Generellt är tumregeln att grönsakerna skall täcks med vätska men i detta recept är det inte jätte viktigt särkilt om du tänker äta de ganska färska dvs inom några veckor. Jag vet inte om det är för-saltningen, ingefäran eller just denna blandning av alla skyddande kryddor med det är något magiskt med kimchi och dens förmåga att inte mögla.

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information