Gåltjärns Gård, Sundsvall

Samtal med Amanda Alskog

När vi kommer fram till gården står Amanda Alskog i förädlingsköket i förkläder och köksstövlar och städer klart efter att en del rödbetssaft trängt sig ut ur den stora jästunna som fylldes för ett par dagar sedan. Hon berättar att vi är på en släkt gård
– Jag och Magnus flyttade till gården 2017 och började odla grönsaker, Magnus är sjätte generationen här på gården.

Gåltjärns Gård (då Gårdtjärn) var en mjölkgård fram tills 2013 och kort innan avslutet byggdes ett mejeri
– De hann nästan färdigställa det så när vi flyttade hit tänkte vi att vi kunde testa göra ost också. Det gjorde vi i nästan ett år men insåg att det var svårt att kombinera med grönsaksodling. Ost är jätte reglerat – absolut ingen jord, och så ska man hålla på vända ostarna varje dag – då ska man duscha och bytta om varje gång…det blev en dålig kombination tyckte vi.

Efter det stod lokalen tomt fram tills för en månad sedan när miljökontoret kom på besök och det blev godkänt för livsmedelshantering igen. Mötet med miljökontoret gick bra berättar Amanda.
– Först kändes lite skrämmande då jag tyckte hon upprepade ’sanktionsavgift’ flera gånger, jag blev lite osugen.  Men så ringde de igen och var mer positiva och när de kom hit var de mycket positiva – det kändes som att de hade lite respekt eftersom det hade varit mejeri – då var vi godkände av livsmedelsverket.  Det var mycket som vi gick genom då som har hjälpt oss nu – vi visste om att det skulle tas vattenprov, finnas hygeinzoner, HACCP plan – det var ingenting konstigt.
– Vi har två kylrum, vi kan ta in grönsakerna vid ytterdörren och har en grovtvätt i ladan. Vi köpta grönsakskärare och tunnor i våras.  Nu håller vi på att testa lite – men så gör vi ganska stora satser – (hon pekar på den 60 liters tunna fylld med rödbetor och ingefära).  Vi sådde rödbetor tidigt så hann vi inte skörda – de blev lämnade till sitt öde – de blev gigantiska men har inte blivit träiga, de var supergoda och det gick jättefort att syra de.
– Min pappa mjölksyrade och vi har fått massa keramikkrukor från honom. Varje höst har vi tänkt att vi skulle börja syra men det blev inte av i någon större omfattning tills nu.   Vi hade syrat vitkål, kanske 100kg totalt som såldes bredvid kassorna.

Till surkålen brukar Amanda samla kummin och enbär som växer vilt på gården varje år hon tycker bäst enbär som kryddning. 
– Jag gillar surkål till allt – på mackan, till maten, i grytan. Jag har inte ätit så mycket annat än – nu får jag vänja mig med rödbetor…

Vi går ut genom hygeinzonen och in i ladan där det står 5 kubik lådor fullt med mycket fina vitkålshuvud. 
– Det mesta är Castello men vi har även testat Drago och en annan sort – eftersom Castello inte finns ekologiskt vill vi gå ifrån den. Vi har testat andra sorter men de har inte blivit alls lika bra hittills.  Fast det har varit lite svårt att ha koll på Drago – jag markerade jätte noga när jag sådde men sen blev vi stressad vid planteringen  – och nu vet jag inte vilken det är. 

Amanda och Magnus odlar grönsaker på 1,5 hektar och har testat lite olika odlingstekniker.
– Min pappa odla på drill och det har vi gjort för kålen, medan på plätten här uppe har vi 30 meters bäddar där vi kör no-till, vi har en BCS tvåhjuls traktor med fräs och har köpt in kompost.  Och så försöker vi få greppet om ogräset på olika sätt.  Magnus har svetsat en djupluckrare som går bakom traktorn. Bredgrepen är för tung men bra träning konstatera Amanda (jag instämmer) – Vi har 200 bäddar – att gå genom alla de är ganska jobbigt.  I år har Magnus svetsat en lossnare som går under morötterna – så slippar de går med grep.

Framåt blick

– Vi har bra kontakt till våra kunder och de är ganska intresserad.  Vi har god möjlighet att odla vitkål och morötter och om vi får till försäljningen ska vi försöka mjölksyra på hösten, lagra över vintern och sälja på våren och sommaren.  Det skulle passa bra att kombinera med det vi gör i övrigt.

När det gäller prissättning försöker de matcha svenskt ekologiskt. 
– Det blir bra om vi lyckas sälja allting själv och slippa grossisten. Här i Sundsvall, har inte alla butiker mjölksyrat på hyllorna och absolut inte från Sverige.

Gåltjärns Gård är numera ett andelsjordbruk med 130 andelsägare. Kassarna levereras till några utlämningsställen i Sundvall på torsdagar, några hämtas på gården.  De har även en grönsaksbod smidigt inrett i en container.

Amanda Alskog deltog i en heldags workshop i Förädlingsodling: mjölksyrning för småskalig grönsaksodlare hösten 2021 på Hornuddens Trädgård i Strängnäs.

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information