Mjölksyrade syra (ängsyra eller trädgårdssyra)

Möjligen den bästa syrningen som finns, så nära en gudomlig smak jag har kommit i syrningsvägen. Inte för att överdriva…men på riktigt det här är något speciellt.

Skörda en stor bunt med syra – ängsyra och trädgårdssyra funkar lika bra båda två. Lägg bladen hel i en rymlig skål och täcka med en saltlösning på 6% (60g salt per liter vatten), tynga ner med en fat så att bladen täcks. Dagen därpå, när bladen har blivit lite mjuk, skölja av dem och packa in i en glas burk (detta underlättas av försaltningen), täck med en saltlösning på 2% (20g salt per liter vatten), tillsätta en tesked spad från något mjölksyrat, sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur i två dagar, ställ sedan kallt, den är klar för konsumtion efter 4 dagar. Den oöppnade burken håller många månader i kylskåp. Smaken är mycket speciell och kan användas på allt från carpaccio till jordgubbar och créme fraiche.

trädgårdsyra

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information