Mjölksyrade syra (ängsyra eller trädgårdssyra)

Möjligen den bästa syrningen som finns, så nära en gudomlig smak jag har kommit i syrningsvägen. Inte för att överdriva…men på riktigt det här är något speciellt.

Skörda en stor bunt med syra – ängsyra och trädgårdssyra funkar lika bra båda två. Lägg bladen hel i en rymlig skål och täcka med en saltlösning på 6% (60g salt per liter vatten), tynga ner med en fat så att bladen täcks. Dagen därpå, när bladen har blivit lite mjuk, skölja av dem och packa in i en glas burk (detta underlättas av försaltningen), täck med en saltlösning på 2% (20g salt per liter vatten), tillsätta en tesked spad från något mjölksyrat, sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur i två dagar, ställ sedan kallt, den är klar för konsumtion efter 4 dagar. Den oöppnade burken håller många månader i kylskåp. Smaken är mycket speciell och kan användas på allt från carpaccio till jordgubbar och créme fraiche.

trädgårdsyra

Nyhetsbrev med recept, tips och kurser
Skriv in ditt mailadress för att få mjölksyrningsrecept, odlingstips och information om kommande kurser
Jag godkänner villkoren MailChimp ( more information )
Vi säljer inte din information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *