Mjölksyrade Tomater

Recept av Karin Liljegren Eskilstuna matkultur

Använd tomaterna som sidorätt, i en sallad, mixad som en gazpacho eller fiska upp tomaterna och lägga på smörstekt surdegsbröd, mixar spadet i en drink så får du en perfekt förrätt.

Använd nyskördade tomater där det går. Skära en kors i tomaten men inte hela vägen genom. Häll en kryddmått (1 ml) finmalt havsalt i skäret samt några blad oregano.
Placera tomaterna på en bricka sida vid sida, täcka med en kökshandduk och lått stå i rumstemperatur i 38 timmar. De blir saftiga och börjar lukta fermenterad.
Tomaterna pressas sedan in i en lufttätt burk eller jäsningskrus, se till att de är täckt av sin egen vätska. Grovhacka ormvitlök och lägga längst ner och bland tomaterna. Ta ett par vitlöksklyftor ifall du inte har ormvitlök till hands. Den mår bra av mogna i kylskåp i ca en vecka.

När tomaterna får mogna länge blir de riktigt mjuk men passar perfekt som fond i matlagningen.

Receptet är från början georgisk och tomaterna fylls då med massor av hackad vitlök, hackad persilja och salt. Testa även att byta oreganon mot basilikablad eller andra örter.

Karin Liljegren blev sexfaldig medalj vinnare i Terra Madre Nordic 2022. Du hittar hennes produkter i gårdsboden på Närjeholmevägen i Eskilstuna och hos café ingenstans i Enskede. Läs mer på www.eskilstunamatkultur.se och finns på instagram och facebook.

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information