Heldagskursarna


Under 2021 och 2022 höll vi 5 heldags workshops i mjölksyrning. Målgruppen var småskalig yrkesodlare och storskalig hobbyodlare. Syftet var att lära ut mjölksyrning som är anpassad till odlingssäsongen. Både med tanke på tillgång till grönsaker men även arbetsinsatser som är rimliga inom ett sådant verksamhet. Dagarna ägde rum runt om i landet. Deltagarna fick även peer-to-peer coachning som ett sätt att förankra det som lärdes ut i deras enskilda verksamheter. Coachning ledes av Emilia Rekestad

Stjärnsund

Första kurstillfällen var på Stjärnsund Permakultur, Dalarna i Juni 2021 – det var dessutom precis då det blev ens tänkbart att träffa fysiskt, när pandemi-restriktionerna började lossna – vilken nöja det var att få umgås med folk igen!

Stjärnsund, Dalarna

Demonstrationsdag Stjärnsund

I samband med första kursdagen höll jag och Annevi Sjöberg i en demonstrations dag på tema mjölksyrning med perenna och vilda växter. Inför dagen hade jag gjort många nya försök och upptäckte bland annat mjölksyrade ängsyra, piplöksblommor och krusbär – helt klart att rekommenderas! Vi smakade, samlade och skapade.

Bildkredit Maria Paz Ojeda
Stjärnsund, Dalarna

Hela Jorden, Kungsängen, Stockholm

I slutet av augusti 2021 höll vi workshopen på Hela Jorden, Öråkers Gård, Kungsängen, en nystartad stadsnära andelsodling utanför Stockholm där vi fick vista i den vackra Ladan som är även import imperium för bokashi. All grönsaker för dagens syrningarna kom från Hela Jordens odlingarna och det stora utbudet av grönsaker bjud in till experiment.

LADAN, Öråkers Gård, Stockholm

Hornuddens Trädgård

Sent på hösten, när odlingssäsongen gick mot sin slut tog vi oss till Hornuddens Trädgård, Strängnäs där vinter grönsakarna fick kliva fram i burkarna, en del surkål blev det! Mandolin var en stor hitt, det gäller bara att hitta teknik. Morot, purjo, vitkål, chili och ingefära är definitivt en kombination jag kommer att låna i framtiden. Karin och Mats som driver verksamheten bjud på underbar mjölksyrade tomatpasta och visade upp deras gedigen keramik mjölksyrningskrus som har varit i bruk där i åratal.

Hornudden Trädgård

Wij Trädgårdar

I slutet av november blev det en heldag i den härliga herrgårds miljö av Wij Trädgårder, Ockelbo. Deltagare tog sig ända från Sundsvall, Hälsingland och Söderhamn, samt Ockelbo så klart!
Det blev samtal om omställning, om högar med pumpa och att förädla tillsammans för att gynna lokalsamhället. En underbar hotellfrukost blev det också för teamet (mig, Emilia och fotografen Tetsuhiro).

Wij Trädgårdar, Ockelbo

Bossgården, Tidaholm

Våren 2022! Den sista workshop dag blev till på Bossgården, Tidaholm. Gamla stallet som har riggats som krog blev till en stämningsfull kurslokal. Det blev en stjärnspäckat deltagarelista med hela författarteamet bakom boken Odla till försäljning (del 2) närvarande! Vi blev serverad en god och värmande borscht soppa – gjort på mjölksyrade grönsaker så klart – och till mjölksyrningen fick vi använda oss av fina biodynamiska grönsaker odlade på gården.

Bossgårdens grönsaker, Tidaholm

Skilleby Trädgård, Järna september 2022

På Skilleby Trädgård fick deltagarna utgå ifrån odlingens rike – det blev bland annat chilisås, mjölksyrade gröna tomater och diverse rotfrukter. Många av deltagare var mitt i att utbildar sig till grönsaksodlare och intresset var stort för att lära sig om denna uråldrig förädlingsteknik.

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information