Pumpa med ingefära och rosmarin

Vi har alltid odlat en salig blandning av pumpor och vintersquash och har blandat de hej vilt i denna recept. Det blir lika gott varje gång. Senaste blandningen bestod av Black Forest, Hokkaido, Butternut och några självsådde korsningar från kompostenplatsen.

Då pumpa är ganska söt är det bra att späda ut det med något lite pepprigt som vitkål, daikon eller kolrabbi. Då blir resultatet riktigt fräscht och lite pärlande.

Varva pumpa och vitkål med kryddorna, lök och vitlök

Ingredienser:

20kg pumpa/vintersquash – skalad och tömd av fröer.
4kg daikon eller vitkål
300g ingefära (ta mer eller mindre beroende på önskade sting)
100g vitlök klyftor hel
3 purjolök (röd eller gullök funkar också) – strimmlade
rosmarin
rosépeppar
1 . 5% salt (ca 375g)

Chili kan passar väl här, men vi bruka göra utan

Gör så här:

Riva pumpa, daikon/kål och ingefäran.
Varva med salt och kryddorna, pressa med händerna eller banka med surkålsstomp. Lägga en vikt eller tallrik längst upp, se till att det hela är täkt med vätska – annars tillsätta lite saltlösning på 1.5% salt. Sätt på lock och vattenlås. Låt stå i rumstemperatur (18- 23 grader) i 10 dagar och minst 2 månader i kylen (under 8 grader) innan den läggs på burk.

Vid mjölksyrning på burk

Vid mjölksyrning på burk tänk på att det kommer att bygga tryck då kolsyra är en rikligt biprodukt av bakteriernas aktivitet. Pysa burkarna under de första dagarna och låt de sitta på fat då det troligen kommer att pysa ut lite vätska – öppna inte locket helt, bara så att det pyser. Lämna 1 – 1.5cm andningsrum under locket. Ifall det kommer ut mycket vätska kan det ersättas med en ny salt lösning på 1.5 – 2% (15 – 20 gram per liter vatten) i efterhand.

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information