Möjligen den bästa syrningen som finns, så nära en gudomlig smak jag har kommit i syrningsvägen. Inte för att överdriva…men på riktigt det här är något speciellt.
Skörda en stor bunt med syra – ängsyra och trädgårdssyra funkar lika bra båda två. Lägg bladen hel i en rymlig skål och täcka med en saltlösning på 6% (60g salt per liter vatten), tynga ner med en fat så att bladen täcks. Dagen därpå, när bladen har blivit lite mjuk, skölja av dem och packa in i en glas burk (detta underlättas av försaltningen), täck med en saltlösning på 2% (20g salt per liter vatten), tillsätta en tesked spad från något mjölksyrat, sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur i två dagar, ställ sedan kallt, den är klar för konsumtion efter 4 dagar. Den oöppnade burken håller många månader i kylskåp. Smaken är mycket speciell och kan användas på allt från carpaccio till jordgubbar och créme fraiche.