Två sätt att mjölksyra squash

Squash är fantastiskt tacksamt att odla och kan bli supergod mjölksyrad. Använd medelstora frukter och skär ut den utvecklande fröhus i mitten, annars blir hela syrningen lätt mjuk. Mjölksyrade squash är godare att äta inom några månader och håller generellt inte lika bra som surkål eller kimchi på kål. Jag föredra sorten Zuboda då den blir inte hård i skalen, men de flesta squash funkar.

Sommarsquash i överflöd

Squash med örter

10kg mellanstora sommarsquash
500g lök – skivade
c. 100g vitlök – hela klyftor
1 msk svartpepparkorn
1,5 – 2% salt (utan jod)
Örter: min favorit är mexikanskt dragon men det funkar bra med rysk dragon, persilja, libbsticka eller timjan, eller en kombination. Hacka fint.

Gör så här:

Skär ut den mjuka delen av frukterna* , riva de yttre delarna eller hela frukten om de är små. Varva squashen med lök, vitlök, örterna och svart peppar. Strö salt på varje lager så att det fördelas jämt i behållaren. Pressa eller banka så att det börja vätska ur sig. Se till att behållaren är minst 3/4 fullt. Lägg på vikt – det funkar med ett par tallrikar. Vätskan ska täcka tallrikarna. Om det inte gör det tillsätta saltlösning med 4% salt. Sätt på lock, låt stå i rumstemperatur 3-5 dagar och sedan flytta till kyl/jordkällaren (med temperatur under 15 grader). Ska konsumeras helst inom tre månader.

*torka den mjuka mitten i skivor, äta som chips eller malar till mjöl som kan tillsättas lite här och var i bakning eller i kimchi smeten till exempel.

Squashkimchi

Dag 1:
10 kg mellan stora sommarsquash (det går bra att blanda in lite över stora gurka som är skalade och tömd av fröer). Hacka i stora bitar (1x2cm) och varva med salt, bli inte blyg det ska vara ungefär 5% av vikten. Låt stå övernatt med en vikt på (en skål med vatten funkar bra).

Dag 2:
Skölja squashen två till tre gånger och dränera genom en sill. Smakar den ändå knappt salt ska du salta kryddblandningen lite extra.

1 daikon (kan ersättas med kolrabbi, rättika, vitkål, spetskål, salladskål eller majrova). Hacka i fin stavar eller strimla.
En stor knippe gräslök (kan ersättas med piplök, kinesisk gräslök eller purjolök). Hacka.

Till kryddblandningen:
500g ingefära
1kg lök
400g vitlök
100g torkade chili – mald
70g paprika pulver
1 daikon (kan ersättas med kolrabbi, rättika eller rädisor)
2 msk salt
Mixa till en smet i matberedaren eller i en stor mortel, tillsätt lite vatten om den känns torr.

Blanda alla ingredienser och fylla behållaren tätt. Lått stå i rumstemperatur i 2-4 dagar (syrar du direkt på burk kan du släppa på trycket då och då under första dagarna) sedan ställ svalt i kyl eller jordkällare. Den är klar att sätta på burk efter två veckor då kolsyra uppbyggandet har minskat. Den ska helst ätas inom fyra månader då den blir lätt mjuk efter det. Den går bra att äta under hela processen.

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information

Kommentarer

  1. Tack för detta spännande recept, och för att du delar med dig! Det doftade så gott när jag blandade i kryddningen i squashen.

    En fundering; hur länge bör squashkimchin stå i kyl/jordkällare innan burkning? Eller anses den vara redo för burkning direkt efter 2-4 dagar i rumstemperatur?
    Jag har gjort gurkmejagurkan, och den ska stå två veckor i kyl/jordkällare innan burkning. Ska jag tänka samma med squashkimchin?

    1. Hej Josefina, tänk samma som med gurkmeja-gurkan! 1 – 2 veckor i jordkällare/kylskåp är bra, annars kan det bygga tryck i burkarna och läcka lite i kylskåpet, jag tycker även att smaken blir bättre efter en liten ’paus’ i kylen.

  2. Tacksam att få spännande recept att ta vara på mina egenodlade eko-odlade grönsaker.
    Tack på förhand.

Kommentarer är stängda.