Fermenterad tomatpuré

(Detta recept har jag enbart gjort för hemma bruk hittills)

Ingredienser:
5kg mogen tomater
1msk salt

Redskap:
Kökshandduk
Skål
Passerkvarn eller sil och träslev
Silduk

Grova hacka och krossa
Röra om tills det bubblar
Hälla genom sil och sedan silduk

Lägg på burk och täcka med olja

Grov hacka och krossa tomater i en skål, tillsätt saltet*. Täcka med lös lock eller kökshandduk. Rör om flera gånger per dag (3-5) tills det börjar bubbla och fortsätta röra då och då tills det slutar bubbla. Det tar 3-5 dagar. När det har slutat bubbla kommer en vit hinna bildas fort på ytan, röra runt ofta så blir det mindre, men om det blir mycket ta bort med en sked. Det bästa är att vara redo för nästa steg så snart det slutar bubbla.

Kör det hela genom en passerkvarn eller en sil (pressa genom med träslev). Lägga skal och fröna på komposten (eller skölja och spara fröna till nästa års tomter).

Hälla sedan allt det vattniga purén genom en silduk och låta den rinna av i 8 – 12 timmar (jag har använt den resterande vätska som bas till soppa men tycker det kan lätt blir för syrlig, hoppas du hittar någon annan lösning, annars är det bara hela bort eller på komposten.) Vill du ha en mycket koncentrerad pasta ska den rinna av längre, kommer en solig dag så kan silduken hängas ute på tvättlinjen. Lägg på burk med så lite lufthål som möjligt och täcka med ett generöst lager oliv eller annan växt-olja, sätt på lock. Bevara i kylskåp, men det kan funka även i en sval skafferi. Använd som vanlig tomatpuré men tillsätta på slutet av matlagningen för att få ta nytta av de goda bakterier.

I år blev det väldigt mycket frilandstomat ”Koit” hos oss som innehåller mycket vatten, men ger också sånna mängder frukt! Denna recept ska funka för alla tomater.

*Ifall du vill spara fröna, vänta med saltet tills på slutet

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information