Samtal med Nicklas Blomster
En mycket varm dag i slutet av oktober möter vi Nicklas och sonen Hugo vid odlingen utanför Vara, Västra Götaland. Vi tar en tur i grönsakslandet, numera väl skyddat av en viltstängsel. Grönkål och brysselkål står fint bredvid stammarna av rödkålen som nyss blev skördade till färsk försäljning samt en surkåls sats på 30 liter.
Nicklas och sambon flyttade till gården i Önum 2019 och plöjde upp gräsmattan hösten 2020. Våren 2021 började han odla.
– Detta är min andra säsong kan man säga. Platsen är fortfarande relativt ny för oss och det är fortfarande mycket experiment och uppbyggnaden av infrastruktur och att testa vad som funkar, vilken grödor som passar berättar Nicklas.
Nicklas beskriver sig själv som ny som odlare och att osäkerheten plus viljan att kunna visa upp ett stort utbud av grönsaker har ibland resulterat i rätt mycket som inte blev sålt
– Före året hade jag väldigt mycket höns, de tog hand om alla grönsaker som blev över. I år har vi inte haft höns men nu har vi istället börjat syra. Det var egentligen när jag såg din kurs att jag förstod att jag kunde kombinera med min odling, att jag kunde syra till försäljning. Det gör att man har en produkt att sälja vinter igenom. Det känns väldigt logiskt att kombinera det med odlingen.
Utöver restaurangkunder säljer Nicklas sina grönsaker och produkter på Lokalen i Vara, ett initiativ av Maria Kronvall som är en småstads utvecklare för Vara Kommun.
– Det fanns en tom lokal i Vara, hon bjud in en massa folk och hade frågan ’vad kan vi göra med den här lokalen?’. Det var många hantverkare och konstnärer och så jag med grönsaker som visade intresse så det blev en butik. Vi har öppet fredagar och lördagar så som det ser ut nu och har ett rullande schema på vem som står. Man måste stå max en till två gånger i månaden. Vi har även haft det som mötes lokal och haft en del evenemang samt pop-up försäljning av folk som vill testa på att sälja i butik. Jag ser det som min gårdsbutik.
Hans mjölksyrade produkter har blivit bra mottagen av kunderna i Vara.
– Folk återupptäcker syrade grönsaker och hos många väcker det minnen av att ha ätet det som barn. Det är folk som har blivit mina stam kunder nu eftersom de hittar inte de grejerna någon annanstans, man hittar inte sånt i butikerna, där är det mesta pastöriserad och importerad. Det finns ingen annan här som erbjuder det jag har.
Nicklas upplever inte att det varit några stora motgångar med mjölksyrningen utöver några nybörjare misstag.
–Annars tycker jag att det har gått väldigt lätt egentligen – det är inte några komplicerade processer på det viset.
–Jus nu är det den syrade rivna moroten som är favoriten – jag giller när det är lite crunch., morot och även kålrabbi som håller konsistens. Dels har jag gjort en coleslaw där jag blandar färsk vitkål med surkål och morötter, annars på hamburgare – där jag förut skulle ha haft picklade grejer blir det nu syrat istället.
Hittills har mjölksyrade grönsaker varit en sekundär produkt men Niklas ser framför sig att han kommer planera och odlar för syrningen, för en del av grödorna i alla fall.
Nicklas deltog i en heldagskurs i Förädlingsodling: mjölksyrning för småskalig grönsaksodlare augusti 2021 på Öråkers Gård, Kungsängen.