Samtal med Aron Adobati
Aron är mitt upp i en flytt när vi kommer fram en kväll i tidig november. En stor sats kimchi har flyttats till en väns jordkällare i Gnesta och kylskåpets alla mjölksyrade skatter lagras tillfället hos hans far i Södertälje. Vi kör dit för att undersöka.
– Jag hade odlat några tomatplantor i ett litet växthus i några år men sen för typ fem år sen började odla mer. Jag började med syrning ganska direkt. Till och med innan jag började odla. Jag har alltid varit väldigt matintresserad.
–Jag kom först till djuren – på nåt sätt kan jag tycka att det är ännu roligare med djur en med grönsaker. Jag syrar också kött och jag slaktar djuren själv hemma. Jag gillar hela paketet ’agrikultur’ med cuisine – hur det sitter ihop; Alla bitar – kompost. odling, djurhållning, förädling, matlagning, ÄTA.
– Jag ser på det som en produktion men till 99% till eget bruk. Jag är strukturerad och väl planerad och har dokumentation på allt. I min dator så står allting kring sådd planering, sådd, skörd och hur jag syrade det. Dokumentation av syrning startade jag med efter din kurs.
– Jag får ut två till tre skördar per yta – och det skulle jag aldrig har klarat utan att veta typ hur länge jag skulle förkultivera den ena så att jag kan stoppa in nästa grödan i rätt moment. Jag kollar mycket på Youtube på andra nördiga odlare som tycker det är coolt att vara riktigt tight o väl planerad. ’Ta det som det kommer’ – sån är inte jag. Jag är inspirerad av Curtis Stone och Richard Perkins, Charles Dowding, no-dig.
Aron är fascinerad av kulturen runt mat, kunskap om gamla och klimatsmarta metoder som är logiska utifrån ett konsumtions perspektiv.
– Det ska bli gott och hänga ihop med naturen och oss människor på något sätt.När det gäller mjölksyrning av grönsaker beskriver Aron att det har utgått ifrån det han få för sig att odla. Senaste åren har det blivit mycket gurka och för några år sedan fick han en enorm chili skörd som tvingade han till att ta hand om det.
– Jag har tabasco för resten av livet. På allvar.
– Jag har syrat tomat med 2% salt – mossar tomaterna lätt och lägg till saltet. Ingen lag. Jag använder den till det mesta. Det är fantastiskt för att få en syra i saker och ting som till en pastasås. Det blir skit gott i matlagning tycker jag.
Jag lägger märka till att det är träskivor längst upp i alla burkar, under locket.
– Själv tycker jag att det är en jätterolig grej. Jag är utbildad möbelsnickare och hade förut ett snickeri, annars hade jag nu inte har haft puckarna, utan en bandsåg är det lite omständligt att skapa såna.
–För mig har de två funktioner – pucken hindra att grönsakerna har kontakt med syre men underprocessens gång tänker jag att eken ger smak. En inspiration är att traditionellt har folk gjort många såna här inläggningar/syrningar på ekfat. Det är fint att connecta lite med historien och tradition och skapa en unik smak profil som man kanske inte kommer åt annars men som har förmodligen då funnits i vår historia – som finns i mycket vin naturligtvis.
Aron visar upp burkar med mjölksyrade gurka, tomat, chili, ett experiment med bara grönkål och en burk som han liknar till en grönsakssoppa – svartkål, vitkål, stjälkselleri, lök, vitlök, fänkål o mycket dragon som han tyckte blev jättegod. Den stora burken med mjölksyrade plommon ser han framför sig skall serveras som en efterrätt med vaniljglass.
–Jag mjölksyra direkt på burk, väntar tills de börja bubbla, stoppa in de i kylen där de får mogna och sedan tar jag upp de en i tagit. Aldrig öppnar o kolla. Det känns – jag är inte religiös – men som att då har man förstört ’the Magic’ – Aron skrattar – Den lilla anden som finns där inne, den är släppt ut då.
Aron Adobati deltog i en heldags workshop i Förädlingsodling: mjölksyrning för småskalig grönsaksodlare hösten 2021 på Hornuddens Trädgård i Strängnäs.