Hallonblad kan samlas under hela säsongen men jag tycker de känns bäst och mest väl doftande nu, på försommaren. Det går bra att torka dessa blad som de är men smaken blir mycket djupare och mer komplex efter fermenteringen, det är värt ansträngningen! Det är också troligt att mer näringsämnen bli tillgängliggjort genom fermenteringen.
Samla hallonblad – för att fylla en liten burk på 120ml krävs ca 100g färska blad. Jag tar bladen i mellan storlek – inte de grövste men inte de spädaste (de är för små!). Pressa eller banka på bladen tills de börja se lite fuktiga ut. Det funkade bra att göra en liten hög och slå de i morteln. Rula de nu lätt fuktiga bladen till small cigarrer och packa så gott det går in i burken – lämna max en centimeter under locket. Burken skall stå ute i solen under dagen och tas in på natten – är det mulet eller regnar det ute skall burken vistas varmt inomhus istället.
Hallonbaden skall vara på burk 5-7 dagar, pysa burken vid behov – det kommer inte byggas upp mycket kolsyra som i surkål. När de känns riktigt aromatiskt rulla ut de och torka. Torka i ört tork, på en sådan torkställning eller på bakpapper eller liknande. Torkar du på papper skall bladen vändas då och då. Detta kan göras med andra blad som svartvinbär och björnbärsblad. Förvara i en papperspåse. För att tillaga teet häll på kokhet vatten och låt dra i 3min, sila sedan bort bladen. Mums!
Ivan Chai
Använd samma teknik med mjölkört/rallarros (Chamaenerion angustifolium), rulla bladen var för sig för utseendet. Plocka bladen under blomningen, så bli det Ivan Chai! Att späda ut vanligt te med fermenterad mjölkört var även en populär (och ibland kontroversiell) teknik under fattigare tider i Sverige.