Min favorit kondiment just nu är peperoncino, vilket beror delvis på en överväldigande skörd av gula chilis från frön som jag har sparat i flera år i Sverige. Deras övergång till Portugal var… explosiv. Jag har skördat inte mindre än 4 kg chilis från en enda planta och var tvungen att kapa den kraftigt då den nästan tagit över vårt lilla växthus. Jag har torkat en hel del men också gjort mycket av denna chiliolja som vi använder på nästan allt.


Så här gör du:
Skiva dina färska chilis, med frön och allt, packa dem i en burk eller behållare, täck med en 4% saltlösning (40g salt per liter vatten). Sätt på locket (använd ett vikt om du fermenterar i en större behållare). Låt stå i rumstemperatur i fyra dagar. Sila sedan bort chilisarna, släng eller hitta ett användningsområde för den kryddiga lagen. Packa chilisarna i små burkar, använd livsmedelssäkra handskar om du har för att undvika chili-bränna, fyll burken med olivolja och sätt på locket. Placera burkarna i en gryta med vatten och koka upp, koka i 5 minuter och låt sedan burkarna sitta i det varma vattnet i ytterligare 10 minuter. När de svalnar kommer burken att sluta tätt.
Det är inte probiotiskt, men det är så gott!