Från frö till förädling

Det går att mjölksyra i stort sätt allt från odlingen men med lite framförhållning kan man säkra goda resultat genom att välja sorter som är särkilt bra anpassade till förädling. Här kommer mina bästa frötips!

(Obs! Allt odlad i en relativt tung lerjord).

Gurka

Favorit gurkan är utan tvekan ’crystal apple’ (Runåbergs). Den ger rikligt med skörd, blir aldrig bitter och blir alltid god mjölksyrat. Gör du en mjölksyrning med gurkmeja blir de knallgul och ser ut som citroner, det är kul (receptet kommer lagom till skörden i juli). Den är lite långsammare en andra frilandsgurkor – så gärna åtta veckor innan utplantering.
Det kan vara klurigt att hitta en bra pickles gurka som är inte hybrid då det är många som har en tendens till att bli bittra. Jag skulle även prova ’cool customer’ från Runåbergs, ’muncher’ från Nordfrö eller ’vorgebirgstrauben’ från Lindbloms.

crystal apple och vorgebirgstrauben gurka

Kål

Kimchi på salladskål är en riktig klassiker, man kan inte ha för mycket! Min favorit sort är Kaito som finns på Lindbloms, den är stubbig och bra och liknar den asiatiska mest, fast i mindre storlek, den går bra att mjölksyra hel eller i halvor. Sorten Granaat från Runåbergs växer fortare och har en god smak men den är mycket lång som kan vara klurigt om man vill mjölksyra de hela…

Sår du salladskål efter midsommar går de inte så lätt i blom och är klar lagom till mitten på oktober, de klarar en hel del frost.

Salladskål ’kaito’
Daikon-rättika ’minowasa early’

Det är många som har blivit bortskrämd från att odla kål på grund av alla de andra varelser som vill åt den, men det är verkligen värt att kämpa på! Det finns inget som liknar stoltheten i att få fram en vacker 3kg huvudkål och sedan världens godaste surkål på det. Prova icke hybrid sorterna Domarna eller Donator som ger stora täta huvuden till hösten eller Castello (F.1.) – favorit sorten av odlare/förädlare Eva Gustavsson som driver Solsyran i Dalarna. Alla hittar du på Lindbloms.

Daikon är ett måste till kimchin, den är dessutom jätte kul att odla. Så den i slutet av juli/början av augusti så kan du börja skörda i oktober. Daikon av mycket köldtålig. Jag har en tung lerjord som lämpar sig inte till morotsodling men daikon har ingen som helst problem att växer på djupet, den är häpnadsväckande snabb dessutom! Än så länge finns det inte mycket val men jag har haft bra resultat med ’minowase’ från Runåbergs.

Chili och paprika

En blandning av chili och paprika ger en bra färg till kimchin utan att det blir allt för het. Med det i åtanken har odlat ’ferenc tender’ (Runåbergs) och ’türkischer ewürzpaprika’ (Lindbloms) med bra resultat. Det kommer nya sorter hela tiden så finnar du en chili som ger rikligt med stora röda frukter som är milda-medium i styrkan så har du hittat jackpoten.

Chili från egna fröer

Jag upplever att de flesta plantor ger varierande styrka under säsongen så en blandning av hela säsongens torkade frukter ger oftast en bra resultat. Det är viktigt att så många frukter som möjligt hinna mogna – gröna chilis och paprika är svårt att jobba med. Det gäller att så i god tid och ge plantorna mycket värme. Prova att spara frön från olika chili sorter – de brukar bli sort-äkta även om man odlat olika sorter nära varan.

Bönor

Mjölksyrade bönor är en av de mest älskade bland båda barn och vuxna – jag syra de hela med skaft och allt, så blir det även en av de lättaste syrningar (dock den mest tidskrävande skörd). Brytbönor till mjölksyrning skall vara såna som inte bli träigt. Jag har odlat ’marona’ (Lindbloms) i många år med bra resultat. Blanda in några vaxbönor så blir det vackert i burken. Pupurbönor tappar tyvärr sin färg under syrningen men annars funkar lika bra.

Marona brytböna

Utöver de är det bra att ha med i odlingen:

  • en tidig och en sen purjolök till kimchi och diverse andra mjölksyrningar
  • gullök
  • vitlök
  • dill
  • persilja och diverse andra örter
  • morötter (jag lyckas aldrig bra med morötter och därför kommer med ingen tips…)

Önskar dig en god odlingssäsong!

Brigid/FÖRÄDLAD

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information

Kommentarer

Kommentarer är stängda.