Tomat Salsa

Denna tomat salsan är friskt, söt-syrlig och smakar bäst inom 2 månader. Därefter blir den lite väl surt och lätt lite slemmig (men inte mindre ätbar för det). Detta är mycket bra sätt att använda omogna och halv mogna tomater i slutet av säsongen. Använd inte allt för mycket mogna tomater i denna recept då de är sötare och det blir lätt en fermentering som domineras av jäst som det blir väldigt mycket kolsyra. Jag använder en start kultur här.

Ingredienser:

20lt hackade tomater både grön och halvmogna
2,8kg gullök
500g vitlök
3 st själkseleri
2 nävar grön shiso blad*
en burk fermenterade grön chili (ge smak och startkultur)**
5 st röd chili medium stark
5 st hot lemon gul chili (mycket stark)
250g salt (1 – 3%)

*kan ersättas med koriander, persilja eller basilika **alternativt lite spad från något annat mjölksyrat eller några mjölksyrade vitlöksklyftor

Gör så här:

Hacka tomat, lök och örterna ganska fint och vitlök och chili mycket fint. Blanda alla ingredienser, sätta en vikt eller tallrik längst upp vid användning av jäshink. Sätt på lock och fylla vatten låset.
Låt stå i rumstemperatur 1-2 dagar därefter kalt. Redo att sätta på burk efter en vecka i kylan men gott att äta från dag 1. Tomat salsan är bäst inom 2 månader tycker jag.

Ät som dip, på en burrito, som en sallad eller på rostade bröd som en friskt bruschetta.

Hushållsvariant:

400g halv mogna till gröna tomater
1 st gullök
3 klyftor vitlök
1 själk själkseleri
lite shiso
1 st chili
lite spad från något fermenterad.
1 rågad tsk salt

Mjölksyra direkt på burk med skruv eller patent lock och släp på trycket ett par gånger under de första dagarna.

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information