Surkål med betor och pepparrot (på tre dagar)

Detta recept kommer från en väns mormor i Ukraina och görs på ett sätt som är nytt för mig – med lite socker, varmt vatten och med ingen lock under första dagarna. Jag har provat även att låta den stå varmt några extra dagar, tills att färgen på kålen har blivit en vacker rosa innan jag sätter den i kylen, fast med locket på efter tre dagar. En riktig delikatess!

Till en 3 liters burk:

3 små rödbetor
2 cm pepparrot
2kg vitkål eller savoy kål
1 vitlöks huvud
1 liter vatten
20g salt
15g socker

Skala och grov hacka rödbetorna, vitlöken och pepparroten. Grova hacka kålen och packa ner den i burken, varva med kryddorna och betorna. Värma på vattnet lite och tillsätta salt och socker och röra tills den lösas upp. Häll över kålen medans den är lite varmare än kropps temperaturen. Sätt en vikt på längst upp, en sten eller liten tallrik och täcka med en duk. Låt stå på ett varmt ställe i tre dagar. Ställ den sedan på kylskåp med lock på och njut!

Newsletter with recipes, tips and courses
Please enter your email address to receive fermentation recipes, news about our new project and upcoming courses.
I agree to the terms MailChimp ( more information )
We don't sell your information