Hitta bra grejer till mjölksyrning
Köksbryggeriet https://www.koksbryggeriet.se/
Svensk Ekomarknad http://sem.e0.se/ebutiken/ för syrningskrukor, hyvel och glassburkar
Humlegårdens Ekolager https://shop.humle.se/ för jäshinkar och vattenlås
Bagaren och Kocken https://bagarenochkocken.se/ för köksredskap och syrningsburkar
Restaurang Grossisten https://www.restauranggrossisten.com/ för större köksmaskiner
Biredskaps Fabriken https://www.biredskapsfabriken.se/ eller andra biredskaps butiker för burkar och lock.
Nordic Pack www.nordicpack.se för burkar och andra förpackning
Riskklassning: https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/195/riskmodulen
Kolstål knivar från Vietnam – väldigt vassa och inte alls dyra. www.kolstål.se
Böcker
Här är några av mina favorit böcker om fermentering. Längst ner hittar du en rad böcker som jag har själv inte jobbat med men som verkar mycket bra.
Wild Fermentation av Sandor Katz
Stor inspiration från hela världen, täcker alla slags fermentering, hälsa och kulturella perspektiv.
Lätt tillgänglig och mycket användbar bok, finns inte på Svenska.
Många vetenskapliga/akademiska referenser.
Det Koreanska Köket av Byung-Hi & Byung Soon Lim
Bra introduktion till kimchi i alla dens färger och former, enkla recept och vackra bilder. Jag brukar skippa socker och fisksåsen och ersätta gochugaru med egenodlade chili. Bokan innehåller även finna recept till maträtter där kimchi ingår.
Preserving food without canning or freezing. Chelsea Green Publishing.
Mycket värdefulla intressanta recept för självhushållning – samlad recept från många små gårder i Frankrike.
The Art of Fermentation av Sandor Katz
Bästa referens boken för allt om fermentering, djupgående information. Inte så många recept och få bilder. Den boken jag har använt mest för att förstå och lära ut mjölksyrning och andra fermentering.
Mjölksyre jäsning av grönsaker av Annelies Schöneck
Boken är inte längre i tryck men finns som vacker gratis pdf för nedladdning. Boken är kortfattat och fylld med roliga recept, fina illustrationer samt bra information om utrustning, hälsa och den biologiska processen. Den är dessutom den första bok om mjölksyrning som skrevs på Svenska och har inspirerats många enda sedan 80 talet.
Förädlingsodling: mjölksyrning för småskalig grönsaksodlare av Brigid Lefevre
Kompendium med information och recept som togs fram till kursdagarna under projektet. Gratis nerladdning.
Artikler:
A Review of Fermented Foods with Beneficial Effects on Brain and Cognitive Function. Binna Kim, Veronica Minsu Hong et al
The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) Consensus Statement on Fermented Foods. Maria L. Marco, Mary Ellen Sanders et al
Riskklassning: https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/195/riskmodulen